Kerajaan mahu pelajar mula menabung dari awal untuk elak hutang

Pendidikan tinggi adalah pintu masuk utama anak anda untuk masa depan yang cerah. Dan menabung lebih awal dapat memberikan masa depan yang menjanjikan kepada anak anda tanpa legasi hutang pelajar yang membelenggu banyak graduan muda hari ini.

Ketua Pegawai Eksekutif Tabung Pendidikan Tinggi Nasional (PTPTN) Ahmad Dasuki Abdul Majid berkata, membantu ibu bapa Malaysia menyelamatkan anak-anak mereka daripada terjerumus dalam hutang pelajar di kemudian hari adalah antara objektif utama Skim Simpanan Pendidikan Nasional (SSPN).

“Meminjam adalah perbelanjaan, sementara menabung adalah satu bentuk pelaburan yang akan membawa banyak faedah. Dengan SSPN, PTPTN bertujuan untuk membantu rakyat Malaysia mengelakkan hutang pelajar melalui perancangan kewangan awal dan simpanan sistematik untuk pendidikan anak-anak mereka,” kata Ahmad Dasuki.

“Dengan perancangan kewangan awal, anak-anak kita tidak akan dibebani oleh hutang pelajar ketika mereka memasuki tenaga kerja. Pendapatan mereka kemudiannya dapat membina kehidupan mereka sendiri seperti membeli harta tanah, membina kewangan untuk persaraan dan bahkan menabung untuk pendidikan anak-anak mereka juga. ”

Dengan mengambil pelajaran dari negara-negara lain di mana hutang pelajar telah berkembang dan menjadi krisis nasional, PTPTN bertekad untuk membantu Malaysia mengelakkan masalah yang sama daripada membelengu generasi akan datang. Di Amerika Syarikat, misalnya, kira-kira 44 juta orang Amerika dilaporkan mempunyai hutang pelajar berjumlah AS $ 1,6 trilion, sebahagian daripadanya lumpuh secara kewangan dan menimbulkan pelbagai masalah sosial yang lain.

Walaupun PTPTN bermula sebagai sumber pinjaman pelajar untuk membiayai pendidikan tinggi, agensi itu kini berpusat untuk menjadi pendidik dalam rancangan menabung yang dapat dimulakan seawal usia anak itu dilahirkan.

Langkah ini sejalan dengan hasrat kerajaan untuk mendorong rakyat Malaysia, menerapkan tabiat menabung lebih awal untuk menjamin masa depan anak-anak mereka.

Untuk lebih menyokong usaha tersebut, kerajaan baru-baru ini telah memberikan pelepasan cukai pendapatan khas sebanyak RM8,000 agar simpanan SSPN akan berkuatkuasa hingga 2022.

Terdapat dua tawaran utama di bawah SSPN, yang kedua-duanya mematuhi syariah.

Yang pertama adalah SSPN-i, yang hanya memerlukan deposit hanya minimum RM20. Sebagai tambahan kepada pelepasan cukai pendapatan, pendeposit juga akan menikmati pulangan dividen yang kompetitif; perlindungan takaful percuma untuk penjimatan RM1,000 atau lebih; geran sepadan sehingga RM10,000 untuk setiap keluarga yang layak; dan kelayakan untuk memohon pinjaman PTPTN.

Penawaran kedua adalah SSPN-i Plus, yang membolehkan pendeposit menikmati semua faedah SSPN-i kecuali pemberian yang sepadan dan perlindungan takaful Ringgit-ke-Ringgit kerana SSPN-i Plus sudah dilengkapi dengan perlindungan takaful bermula dari RM40,000 hingga RM1,000,000. Selain pelepasan cukai RM8,000, penyimpan SSPN-i Plus juga layak mendapat pelepasan cukai sehingga RM3,000 untuk caruman takaful; dan RM7,000 lagi untuk sumbangan takaful bagi mereka yang memilih opsyen skim pencen.

Perlu diingat bahawa ibu bapa yang mengemukakan taksiran cukai secara berasingan dapat menikmati pelepasan cukai RM8,000 ketika membuka akaun SSPN yang berasingan untuk anak yang sama. Manfaatnya diperoleh untuk ibu bapa kandung dan bukan biologi sekiranya anak angkat sah.

Manfaat ini, di samping dividen tahunan yang menarik, bermaksud sekarang adalah masa terbaik bagi ibu bapa untuk mula menabung untuk pendidikan tinggi anak-anak mereka jika mereka belum memulakannya, kata Ahmad Dasuki lebih lanjut.

Di pihak PTPTN, pihaknya juga mengambil pendekatan kreatif dalam mendorong lebih ramai ibu bapa untuk mendaftar simpanan SSPN. Pada bulan Julai, ia melancarkan Cabutan Wow! SSPN-i Plus 2020, rangkaian hadiah cabutan bulanan dan tahunan yang dirancang untuk memberi lebih banyak kegembiraan dalam simpanan pendidikan.

Hadiah utama tahun lalu adalah kenderaan utiliti sukan premium Proton X70 dan hadiah utama untuk 2020 adalah kereta eksekutif Mercedes-Benz C200 mewah, menurut PTPTN.

Ini adalah strategi menang-menang yang diharapkan dapat memberi keseimbangan bagi lebih banyak ibu bapa yang belum mula menabung melalui SSPN, tambah Ahmad Dasuki. “Dengan menabung melalui SSPN, bukan sahaja anak-anak dapat melanjutkan pendidikan ke peringkat pengajian tinggi tetapi ibu bapa juga akan menikmati hak istimewa dari simpanan tersebut.”

Laporan berita menunjukkan bahawa inisiatif oleh kerajaan dan PTPTN telah diterima dengan baik oleh ibu bapa yang ingin memulakan perancangan untuk pendidikan tinggi anak-anak mereka. Sebilangan ibu bapa mengatakan bahawa pelepasan cukai akan membolehkan mereka meningkatkan simpanan SSPN sementara yang lain mendapat lebih banyak motivasi untuk menabung berkat pelbagai pelepasan cukai.

Walau apa pun, faedah utama dari menabung lebih awal untuk pendidikan tinggi sangat penting walaupun terdapat insentif dan inisiatif tambahan yang mungkin akan datang, kata PTPTN. Pada akhirnya, ini adalah mengenai memberi anak peluang terbaik untuk berjaya tanpa dirantai oleh hutang pelajaran yang berat.

“Sangat penting agar ibu bapa mengambil kesempatan ini untuk menabung melalui SSPN untuk pendidikan tinggi anak-anak mereka seawal mungkin untuk menjamin masa depan mereka dan mengurangi kebergantungan pada pinjaman pendidikan, yang dapat menyebabkan hutang pelajar yang membebankan,” kata Ahmad Dasuki.

Author: admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *