Kerajaan teruskan feri percuma

KUALA LUMPUR (17 Dis): Perkhidmatan feri Pulau Pinang yang ikonik akan terus beroperasi, kata Menteri Kewangan Tengku Datuk Seri Zafrul Abdul Aziz.

Katanya, Kerajaan Persekutuan telah meluluskan peruntukan RM30 juta ke Pelabuhan Pulau Pinang untuk mengambil alih perkhidmatan feri.

“Saya mengesahkan bahawa peruntukan seperti yang disetujui sebelumnya, akan disalurkan dalam dua ansuran, iaitu RM15 juta untuk 2021 termasuk dalam peruntukan yang disetujui di bawah Rang Undang-Undang Perbekalan 2021.

“Persiapan akan dibuat untuk menyalurkan baki RM15 juta. Kerajaan akan memastikan bahawa Pelabuhan Pulau Pinang meneruskan perkhidmatan feri Pulau Pinang yang ikonik dan bernilai warisan,” katanya ketika mengakhiri perbahasan mengenai Langkah-langkah Sementara untuk Pembiayaan Pemerintah (Coronavirus Penyakit 2019 (Covid-19) (Pindaan)) Rang Undang-Undang 2020 di Dewan Rakyat hari ini ..

Isu-isu yang berkaitan dengan perkhidmatan feri Pulau Pinang dibangkitkan oleh Lim Guan Eng (PH-Bagan) semasa sesi perbahasan RUU tersebut.

Sebelumnya, Suruhanjaya Pelabuhan Pulau Pinang telah mengumumkan bahawa perkhidmatan feri Pulau Pinang, yang telah beroperasi selama 126 tahun, akan diganti dengan bot laju mulai 1 Januari.

Author: admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *