Pelaburan TH berteraskan 3R

PETALING JAYA, 21 Dis – Lembaga Tabung Haji (TH) memulakan strategi pelaburan “3R” barunya – reshape, restructure and re-energise, dengan fokus pada peruntukan aset baru untuk terus menyediakan dana jemaah dengan pendapatan yang stabil dan berulang.

Pengarah eksekutif pelaburan TH Hizamuddin Jamalluddin berkata kekuatan TH bergantung pada peruntukan aset strategiknya dan setelah penstrukturannya, dana tersebut telah memfokuskan peruntukannya pada empat kelas aset, iaitu pasaran wang, instrumen pendapatan tetap, ekuiti, dan hartanah.

“Pada masa ini, aset TH yang dikendalikan berjumlah kira-kira RM79 bilion di mana 54 peratus diperuntukkan untuk pendapatan tetap yang terdiri daripada bon dan sukuk.

“22 peratus lagi atau RM17.26 bilion dilaburkan di pasaran ekuiti terutama saham mapan, dan sembilan peratus dalam harta tanah berjumlah RM7.09 bilion sementara bakinya 15 peratus atau RM12.7 bilion adalah wang pasaran, ”katanya.

Beliau menyatakan bahawa dalam tiga tahun ke depan, kerajaan telah bersetuju akan peruntukan aset baru TH untuk pendapatan tetap pada 58 peratus, hartanah (11 peratus), ekuiti domestik (18 peratus), ekuiti global (lima peratus), ekuiti swasta (tiga peratus), dan pasaran wang lima peratus.

Sementara itu, TH hari ini menandatangani perjanjian dengan anak syarikat milik penuh Johor Corporation (JCorp) untuk membeli bangunan pejabat 20 tingkat, Menara VSQ 1, yang terletak di Petaling Jaya dengan harga RM147 juta.

Pengarah Urusan dan Ketua Pegawai Eksekutif TH, Datuk Nik Mohd Hasyudeen Yusoff, berkata pelaburan hartanah baru dijangka menghasilkan pulangan 5.5 peratus berikutan perjanjian sewa penuh dan jangka panjang.

“Sebagai pemegang amanah pendeposit, TH akan terus mencari peluang dalam membuat pelaburan baru secara langsung atau tidak langsung untuk meningkatkan portfolio hartanahnya yang dapat memberikan pendapatan konsisten dan stabil.

“Ini juga memberi pulangan berkelanjutan kepada sembilan juta pendeposit dengan jumlah deposit pada November tahun ini sebanyak RM75.58 bilion, jumlah tertinggi yang dicapai setakat ini,” katanya kepada wartawan pada majlis menandatangani perjanjian pembelian hari ini.

Menteri di Jabatan Perdana Menteri yang bertanggungjawab bagi Hal Ehwal Ugama Datuk Zulkifli Mohamad Al-Bakri menyaksikan upacara itu yang turut dihadiri oleh pengerusi TH Tan Sri Md Nor Yusof dan presiden dan ketua eksekutif JCorp, Datuk Syed Mohamed Syed Ibrahim.

Nik Hasyudeen mengatakan bahawa TH kini berada di landasan yang benar dengan asetnya melebihi liabiliti, tetapi dalam keadaan ekonomi yang berlaku di mana ekonomi dipengaruhi oleh wabak COVID-19, lembaga dana jemaah itu akan tetap berhati-hati dengan prospek pelaburannya. – Bernama

Author: admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *