Akan bawa kerajaan Pulau Pinang ke mahkamah

JERLUN, 25 Dis – Kerajaan Kedah boleh membawa isu caj air mentah terhadap Pulau Pinang ke mahkamah jika perkara itu tidak dapat diselesaikan.

Menteri Besar Kedah, Muhammad Sanusi Md Nor, bagaimanapun, mengatakan bahawa kerajaan negeri masih mahu menyelesaikan perkara itu melalui rundingan dan penyelesaian mahkamah adalah jalan terakhir.

“Kami akan berunding dengan Pulau Pinang sekarang, kerana kita berada di Malaysia bersama.

“Tetapi, jika masalah itu menemui jalan buntu, ia dapat dibawa ke pengadilan dan ini akan menjadi langkah terakhir oleh kerajaan negeri,” katanya ketika ditemui pemberita selepas melancarkan upacara pecah tanah Kompleks PAS Jerlun di sini hari ini.

Dia mengulas apakah kerajaan negeri akan mengadukan perkara itu ke mahkamah untuk diselesaikan jika kerajaan negeri Pulau Pinang menolak untuk membayar kerajaan Kedah.

Semalam, Muhammad Sanusi dilaporkan mengatakan bahawa kerajaan negeri Kedah masih terbuka untuk berunding dengan Pulau Pinang mengenai pembayaran air mentah sebelum meminta campur tangan kerajaan pusat.

Sebelum ini, Kedah menuntut RM50 juta dari Perbadanan Bekalan Air Pulau Pinang (PBAPP) sebagai pembayaran air mentah yang diambil dari Sungai Muda sejak 2010 tetapi tidak ada tindakan yang diambil oleh Pulau Pinang. – Bernama

Author: admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *