Kerajaan beri 1 juta vaksin percuma pada rakyat – fasa pertama

KUALA LUMPUR, 3 Jan – Sehingga satu juta barisan hadapan dan kumpulan rakyat yang berisiko tinggi di Malaysia akan diberi vaksin Covid-19 bulan depan, kata Menteri Kesihatan Datuk Seri Dr Adham Baba.

The New Sunday Times melaporkannya sebagai mengatakan bahawa ini akan menjadi fasa pertama vaksin Pfizer-BioNTech sebaik sahaja ia tiba di Malaysia, dengan fasa kedua akan berlangsung pada bulan April atau Mei.

Anggota kumpulan berisiko tinggi termasuk mereka yang mempunyai penyakit tidak berjangkit seperti penyakit jantung, paru-paru dan buah pinggang, dan diabetes.

“Kerajaan akan memberikan vaksin secara percuma, dengan sasaran 80 persen penduduk atau 26 juta orang,” katanya setelah menghadiri pertemuan Wanita Umno di Bandar Tenggara, Johor, semalam.

Fasa kedua akan menyaksikan kira-kira 6.2 juta dos vaksin tiba yang akan digunakan dengan sewajarnya.

Secara berasingan, menteri itu mengatakan kerajaan tidak merancang untuk membuka kembali sempadan negara dalam waktu dekat, kerana berwaspada akan kadar jangkitan Covid-19 di peringkat global yang tinggi.

“Ini bukan waktunya bagi Malaysia untuk membuka kembali sempadannya dan membiarkan pelancong asing masuk, dengan kes-kes yang memuncak di seluruh dunia.

“Ia akan memakan masa sebelum Malaysia dapat mengurangkan jangkitan, kerana kita baru saja mulai menguatkuasakan lanjutan perintah kawalan pergerakan pemulihan,” katanya.

Dr Adham menambah, kementerian menjangkakan peningkatan jumlah kes berikutan pengesanan aktif di kalangan pekerja asing di tapak pembinaan dan kilang di seluruh negara.

Pemeriksaan wajib untuk pekerja asing bermula pada hari Jumaat (1 Januari).

“Pemeriksaan akan melibatkan 800,000 pekerja asing di Wilayah Persekutuan, Selangor, Negri Sembilan, Pulau Pinang dan Sabah.

“Dari Ogos hingga 31 Disember, 70,000 pekerja asing menjalani pemeriksaan,” katanya.

 

foto Firdaus Latif Malay Mail

Author: admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *