PAS tetap pertahankan Perikatan Nasional

KUALA LUMPUR, 3 Jan – Setiausaha Agung PAS, Datuk Seri Takiyuddin Hassan meminta perpaduan dalam kerajaan persekutuan, dengan mengatakan bahawa sangat penting untuk membina sebuah negara yang akan memberi manfaat kepada rakyat pada masa-masa yang mencabar ini.

Dalam satu kenyataan hari ini, beliau mengatakan parti Islam itu tidak mahu terjebak dalam polemik politik yang boleh mengancam kestabilan, keamanan dan kemakmuran negara, malah lebih memilih memperkuat Muafakat Nasional (MN) sambil mempertahankan Perikatan Nasional (PN) kerajaan.

“PAS menyeru rakan politiknya, terutama mereka yang berada dalam kerajaan, untuk bersikap terbuka dan toleran serta belajar dari peristiwa masa lalu untuk kepentingan rakyat yang memerlukan kepemimpinan dan integriti yang baik,” katanya.

“PAS sebagai sebuah parti politik utama di negara ini yang berlandaskan prinsip-prinsip Islam sangat yakin bahawa perpaduan sangat penting dalam proses pembinaan negara untuk kepentingan rakyatnya.

Takiyuddin menambah bahawa PAS telah bekerja keras untuk memupuk perpaduan dalam ummah dengan MN dan menyelamatkan negara melalui gabungan PN setelah menjadi sebahagian daripada kerajaan.

“Setelah bersama-sama memupuk perpaduan ummah melalui Muafakat Nasional, diikuti dengan menyelamatkan negara melalui penubuhan kerajaan Perikatan Nasional, PAS berpendapat bahawa semua pihak harus komited, jujur ​​dan bertanggungjawab dalam mengurus pemerintahan dan pentadbiran negara, terutamanya memandangkan kesukaran semasa yang dihadapi dunia, ”katanya dalam kenyataan itu.

Author: admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *