Pasaran modal negara tetap utuh walaupun PKP dan Darurat

KUALA LUMPUR (12 Jan): Menteri Kewangan Tengku Datuk Seri Zafrul Tengku Abdul Aziz mengatakan hari ini pasaran modal Malaysia akan tetap terbuka untuk menyokong dan memudahkan pengurusan dana, perdagangan dan pelaburan, dengan semua fungsi peraturan dilaksanakan sepanjang Perintah Kawalan Pergerakan (PKP), Perintah Kawalan Pergerakan Bersyarat (PKPB) dan Perintah Kawalan Pergerakan Pemulihan (PKPP) dan tempoh Ordinan Darurat ketika negara ini menentang wabak Covid-19.

Dalam satu kenyataan hari ini, Tengku Zafrul berkata operasi pasaran modal yang berterusan penting untuk menyokong ketahanan dan pemulihan ekonomi Malaysia, serta membantu pelabur menguruskan risiko dan peluang mereka dalam tempoh ini.

“Saya juga ingin menekankan bahawa Malaysia mempunyai ekosistem pasaran modal yang berdaya tahan, disokong oleh kecairan yang cukup. Terdapat langkah-langkah pengurusan pasaran yang tepat untuk mengatur turun naik. Penyelesaian dana, margin dan deposit juga tersedia untuk menguruskan risiko penjelasan dan penyelesaian Suruhanjaya Sekuriti Malaysia bersama dengan Bursa Malaysia akan terus memantau perkembangan yang sedang berlangsung untuk mengurus dan mengurangi risiko secara proaktif di pasaran, dan akan memperkenalkan langkah pencegahan tambahan, jika sesuai.

“Dari segi perantaraan kewangan dan sistem pembayaran, operasi institusi kewangan dan pasaran kewangan akan terus berjalan seperti biasa, dengan perkhidmatan tetap tersedia dan dapat diakses oleh peminjam. Bank Negara Malaysia terus memantau keadaan di pasaran kewangan secara aktif untuk memastikan bahawa ada kecairan di pasaran pertukaran asing, bon dan wang; dan keadaan pasaran tetap teratur.

“Sistem perbankan Malaysia dan amalan pengurusan risiko yang baik dapat mengurangkan kesan kemerosotan yang berpotensi terhadap kualiti kredit dan terus menyokong pinjaman oleh bank kepada ekonomi sepanjang Ordinan Darurat ini dan pelbagai bentuk pelaksanaan PKP,” Tengku Zafrul kata.

Melangkah ke hadapan, Tengku Zafrul berkata, kerajaan akan terus melancarkan langkah-langkah di bawah Belanjawan 2021 untuk meletakkan Malaysia pada jalan pemulihannya pada tahun 2021 dan bahawa terdapat kecairan domestik yang mencukupi untuk membiayai rangsangan fiskal tambahan untuk menyokong kehidupan, penghidupan dan perniagaan, jika perlu .

Sebenarnya, Kementerian Kewangan telah mulai mempertimbangkan berbagai langkah untuk mendukung masyarakat dan perniagaan dalam jangka waktu ini, menurutnya.

“Kami tidak akan berkompromi terhadap kesejahteraan rakyat dan perniagaan. Asas ekonomi Malaysia yang kukuh akan terus memungkinkan kerajaan untuk bertindak balas dengan berkesan terhadap lingkungan yang mencabar, sambil mengekalkan pertumbuhan dan ketahanan ekonomi,” katanya.

Menurutnya, kerajaan tetap komited untuk membangun semula momentum pemulihan semasa dan memastikan kesinambungan jangka panjang untuk kedua-dua kewangan awam dan ekonomi.

 

Author: admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *