Dijamin tiada penutupan penuh ekonomi

KUALA LUMPUR, 29 Jan – Menteri Kewangan Datuk Seri Tengku Zafrul Abdul Aziz telah meyakinkan bahawa Malaysia tidak akan melaksanakan penguncian ekonomi secara menyeluruh ‘total lockdown’ walaupun senario terburuk mungkin menjadi kenyataan.

Sebagai gantinya, dia mengatakan bahawa kerajaan akan terus fokus untuk menerapkan prosedur operasi standard (SOP) yang lebih ketat, sekiranya jumlah kes Covid-19 tetap tinggi di negara ini.

“Berdasarkan model semasa, kami yakin jumlah kes akan turun.

“Dengan andaian senario terburuk (mungkin), itu tidak akan menyebabkan penutupan keseluruhanl ekonomi, tetapi kita akan terus fokus pada SOP yang lebih ketat,” katanya demikian semasa wawancara dengan CNBC hari ini.

Tengku Zafrul menjawab pertanyaan tentang adakah kerajaan akan menutup sektor tertentu atau tidak, atau sektor mana yang menjadi keutamaan untuk ditutup jika perintah kawalan pergerakan (PKP 2.0) harus diperpanjangkan, atau vaksin tidak memberi kesan yang baik seperti yang dijangkakan.

Katanya, sekiranya jumlah kes terus meningkat, masalah utama seperti kepatuhan dan penguatkuasaan SOP harus ditangani.

Malaysia mencatatkan 4,094 kes Covid-19 baru pada hari Khamis, menjadikan jumlah jangkitan negara menjadi 198,208 kes.

Sementara itu, Tengku Zafrul menolak anggapan bahawa kenaikan ringgit berbanding dolar AS baru-baru ini akan mempengaruhi prestasi eksport.

“Ya, ringgit kukuh berbanding dolar AS dan mata wang lain, tetapi ketika perdagangan global tumbuh sekitar lapan peratus pada tahun 2021 berbanding 2020, Malaysia mendapat keuntungan dari itu.

“Dan saya yakin prestasi ringgit tidak akan memberi kesan buruk kepada eksport,” katanya. – Bernama

Author: admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *