KENYATAAN MEDIA AHLI MAJLIS PIMPINAN TERTINGGI BERSATU

Tommy Thomas Tidak Profesional, Wajar Dikenakan Tindakan Undang-Undang

Merujuk kepada beberapa pendedahan kontroversi bekas Peguam Negara, Tan Sri Tommy Thomas dalam buku memoirnya `My Story: Justice in the Wilderness’, ramai yang berpendapat beliau bukan saja telah melanggar sumpah janji untuk menjaga kerahsiaan urusan dalaman kerajaan setelah.

Malah beliau juga didapati bersikap berat sebelah apabila mengulas sesuatu keputusan rasmi kerajaan ketika itu.

Kecenderungan Tommy Thomas untuk dilihat sebagai hero yang lantang kononnya dalam membongkar dan mendedahkan apa yang difikirkannya sebagai ‘kebenaran’ hakikatnya hanyalah manifestasi pegangan politik bekas peguam bela kepada tokoh komunis Chin Peng yang diketahui selama ini condong ke arah menyokong pihak pembangkang khususnya DAP.

Banyak dakwaan Tommy Thomas bersifat sangkaan serta pendapat beliau semata-mata tanpa sebarang pembuktian yang jelas untuk dipaparkan bagi mendukung hujah-hujahnya dalam buku memoir tersebut.

Sebagai contoh, apabila beliau mendakwa Seri Paduka Baginda Yang di-Pertuan Agong telah memilih Datin Seri Dr. Wan Azizah Wan Ismail sebagai Perdana Menteri setelah Tun Dr. Mahathir meletak jawatan?

Sejak bila Tommy Thomas menjadi jurucakap kepada pihak Istana Negara untuk membuat dakwaan itu?

Adakah Tommy Thomas mendapat keizinan dari Yang di-Pertuan Agong untuk mendedahkan cerita itu?

Bukan itu saja malah Tommy Thomas seolah-olah mempertikaikan pula laporan koroner dalam kes pembunuhan anggota bomba arwah Adib dalam peristiwa rusuhan penyokong kuil haram di Subang Jaya.

Selaku bekas peguam negara yang kononnya ingin menegakkan keadilan, sewajarnya Tommy Thomas mengecam watak-watak menteri dalam kerajaan PH ketika itu khususnya Waytha Moorthy yang secara gopoh menyalahkan pihak polis hingga berjaya membakar emosi untuk pihak tertentu merusuh dan membakar beberapa kenderaan di tempat kejadian.

Sikap Tommy Thomas yang melemparkan tuduhan negatif terhadap budaya kerja para penjawat awam khususnya di Jabatan Peguam Negara secara terbuka dalam bukunya juga adalah tidak wajar.

Sepatutnya beliau mengadu melalui laporan rasmi secara professional jika beliau ikhlas mahukan perubahan dalam hal pentadbiran yang pernah dinaungi beliau selaku peguam negara dahulu.

Sesungguhnya Tommy Thomas adalah contoh peguam negara yang gagal kerana ketika beliau menjawat jawatan itu, beliau gagal menyakinkan Perdana Menteri ketika itu bahawa Harimau Pembebasan Tamil Eelam (LTTE) masih merupakan kumpulan pengganas antarabangsa yang berbahaya terhadap keharmonian masyarakat majmuk negara ini serta merupakan ancaman keselamatan negara jika tidak dibendung dari awal.

Satu saja ‘kejayaan’ Tommy Thomas yang rakyat Malaysia perlu ingat, iaitu menggugurkan kes skandal banglo Setiausaha Agung DAP, Lim Guan Eng dari dibicarakan di mahkamah.

Nampaknya beliau lebih cenderung menjadi ahli politik daripada menggalas amanah sebagai peguam negara yang adil dalam menegakkan undang-undang.

Hikmah luahan isi perut Tommy Thomas dalam buku memoirnya itu adalah bukti jelas bahawa tidak semestinya jika memegang jawatan peguam negara orang itu sudah cukup profesional dan tegas seperti yang pernah disangka oleh orang yang memilih beliau untuk jawatan tersebut.

Maka saya secara peribadi menggesa Kementerian Dalam Negeri (KDN) menyiasat secara menyeluruh isi kandungan buku memoir Tommy Thomas tersebut yang hanya mendatangkan kontroversi berbanding solusi.

Buku tersebut wajar diharamkan jika ia mengandungi fitnah serta hasutan. Tommy Thomas juga wajar dikenakan tindakan tegas atas perbuatan beliau yang melanggar sumpah janji menjaga kerahsiaan urusan kerajaan dan negara.

DR. MUHAMMAD FAIZ NA’AMAN
Ahli Majlis Pimpinan Tertinggi
Parti Pribumi Bersatu Malaysia

Author: admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *