Walaupun sukar, kita mesti proaktif

MUAR (13 Dis): Kerajaan, melalui Majlis Pekerjaan Nasional (NEC), akan berusaha untuk menciptakan 500.000 pekerjaan walaupun negara masih berada dalam situasi ekonomi yang buruk akibat wabak Covid-19.

Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin mengatakan ini kerana jumlah mereka yang menganggur tahun ini meningkat kepada 700,000 atau 5.6%, berbanding hanya 3% pada tahun sebelumnya.

“Jumlah pengangguran telah meningkat, mereka yang menjalankan bisnis harus menutup kedai dan mengalami kerugian kerana masyarakat tidak memiliki pendapatan. Oleh kerana itu, ada yang terpaksa memberhentikan pekerja atau berhenti mengambil pekerja baru.

“Dan inilah sebabnya mengapa kerajaan menubuhkan sebuah majlis pekerjaan, yang diketuai saya sendiri, dengan tujuan untuk memastikan ekonomi negara terus lebih teratur dan mencari jalan untuk menolong rakyat, yang sekarang kebanyakannya menganggur dan tidak memiliki pendapatan, “katanya.

Perdana Menteri berkata demikian semasa berucap pada perayaan Deepavali Parlimen Pagoh di Sekolah Rendah Jenis Kebangsaan Tamil (SJKT) Ladang Temiang Renchong di sini hari ini.

Muhyiddin berkata, walaupun beliau menyedari bahawa sasarannya cukup sukar dicapai, kerajaan telah menggariskan berbagai langkah proaktif, termasuk menawarkan insentif pajak untuk menarik investor asing.

“Sekarang agak sukar untuk mencari pelabur baru walaupun Malaysia sebelum ini menjadi negara pilihan kerana kita mempunyai kemudahan infrastruktur yang baik, tenaga kerja yang besar, lebuh raya, tapak industri dan kemudahan yang betul.

“Jadi, jika kita tidak bekerja keras sekarang dan mengambil langkah berani untuk menawarkan lebih banyak insentif, mereka tidak akan melabur di sini kerana seluruh dunia pada masa ini juga bersumberkan pelaburan,” katanya.

Sekiranya mereka memilih negara lain untuk melabur, kerajaan tidak akan dapat menyediakan peluang pekerjaan, kata Muhyiddin.

Pada masa yang sama, beliau mendesak Kementerian Sumber Manusia dan kementerian lain yang relevan untuk menggunakan dana RM2 bilion yang disediakan oleh kerajaan untuk melatih lebih banyak orang muda, terutama latihan berkemahiran.

Muhyiddin mengatakan terdapat banyak graduan dan lepasan sekolah yang gagal mendapatkan pekerjaan hari ini, tetapi menyatakan keyakinan bahawa dengan kemahiran yang diperoleh, mereka memiliki peluang yang lebih baik untuk mendapatkan pekerjaan.

Perdana menteri juga mengatakan bahawa prosedur operasi standard (SOP) di bawah perintah kawalan pergerakan bersyarat (PKPB) telah dilonggarkan untuk meningkatkan aktiviti ekonomi negara.

Walaupun ada pihak yang tidak setuju dengan ini, dia mengatakan keputusan itu diambil setelah diteliti dengan teliti dan terperinci.

“Ekonomi tidak pulih sepenuhnya, tidak banyak pelanggan di gerai jalan, kompleks membeli-belah kosong, banyak hotel tutup operasi kerana kekurangan tetamu.

“Itulah sebabnya saya memutuskan baru-baru ini untuk memberikan sedikit kelonggaran dan membenarkan orang-orang di Kuala Lumpur mengunjungi Desaru di Johor dan orang-orang di Johor untuk pergi ke Pantai Timur.

“Saya periksa dan hotel sekarang penuh … itu petanda baik. Pandemik ini belum berakhir tetapi kami membenarkan orang melakukan perjalanan dengan syarat semua SOP dipatuhi, ‚ÄĚkata Muhyiddin.

Author: admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *