PM ucap selamat menyambut Hari Natal

KUALA LUMPUR: Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin hari ini menyampaikan ucapan selamat Hari Krismas kepada semua penganut agama Kristian di Malaysia.

Dalam ucapan khasnya sempena perayaan Hari Krismas esok, beliau mengatakan perayaan tahun ini akan berbeza kerana negara masih menghadapi bencana akibat pandemik Covid-19.

“Peluang untuk kita mengunjungi ahli keluarga dan rakan-rakan pada hari perayaan akan terhad.

“Berkumpul dengan saudara-mara dan rakan-rakan harus diadakan secara sederhana semasa rumah terbuka,” katanya berikutan keputusan kerajaan yang membenarkan pergerakan antara negeri dan antara daerah di seluruh negara kecuali kawasan dan zon yang diletakkan di bawah Perintah Kawalan Pergerakan Tambahan.

Mengenai ucapan hari ini, Muhyiddin mendesak semua orang agar mematuhi prosedur operasi standard (SOP) semasa hari perayaan, menjaga jarak fizikal, menghindari berjabat tangan dan amalkan pemeriksaan suhu.

“Amalkan seperti mencuci tangan atau kerap menggunakan pembersih tangan dan memakai topeng muka anda dengan betul.

“(Juga) jaga ibu, ayah dan ahli keluarga anda di kalangan orang tua atau yang berada dalam keadaan kesihatan yang buruk kerana mereka dianggap sebagai kumpulan yang mudah terkesan akibat Covid-19. Bagi mereka yang mengalami gejala (berkaitan dengan Covid-19) seperti demam dan selesema, sila berada di rumah.

“Mari kita mengambil langkah pencegahan yang diperlukan untuk melindungi diri kita dan orang di sekitar kita dari risiko dijangkiti virus,” katanya, yang mengesyorkan tuan rumah terbuka untuk membersihkan rumah mereka dengan kerap.

Perdana menteri juga berdoa kepada barisan hadapan yang bertugas dan anggota pasukan keselamatan serta rakyat Malaysia di luar negara dan berharap mereka akan mendapat perayaan Krismas yang baik.

Malah Muhyiddin meminta rakyat Malaysia untuk terus menghargai kepelbagaian kaum dan agama di negara ini, yang menjadi tulang belakang dalam pembangunan negara.

Beliau memetik sejarah, khususnya masyarakat Kristian dan Muslim di Andalusia yang telah membentuk ikatan harmoni yang menjadi sumber kekuatan mereka untuk membina peradaban.

“Hubungan yang damai dan baik antara komuniti yang berlainan agama dan latar belakang budaya pada masa itu telah membantu Andalusia untuk berkembang dan menjadi terkenal dalam pelbagai bidang,” kata Muhyiddin.

Author: admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *