2021 masa untuk ketepikan perbezaan, fokus pada rakyat

KUALA LUMPUR: Tahun 2021 adalah masa untuk mengetepikan perbezaan, terutama sekali bagi pembuat dasar, dan menumpukan perhatian terhadap memenuhi keperluan rakyat dan perniagaan dengan sebaik mungkin, kata Menteri Kewangan Tengku Datuk Seri Zafrul Abdul Aziz.
Dalam artikel yang diterbitkan oleh The Star hari ini, Tengku Zafrul berkata semua pihak perlu mengambil pengajaran daripada krisis yang melanda pada tahun 2020, terutama sekali pandemik COVID-19.
“Sejarah mengajar kita untuk bersatu dalam menghadapi kesulitan. Banyak ruang untuk kita memajukan negara, terutamanya selepas berjaya melalui salah satu tahun paling sukar sepanjang 63 tahun kemerdekaan,” katanya.
Dalam era norma baharu, Tengku Zafrul optimis terhadap prospek masa depan Malaysia, dengan pembukaan kembali kegiatan ekonomi, perkembangan positif vaksin COVID-19 di seluruh dunia, dan usaha berterusan kerajaan untuk membangunkan kembali ekonomi.
“Kita berjaya bertahan dalam pertarungan melawan pandemik, tetapi kita perlu terus kuat untuk menang. Kita pernah berjaya meratakan lengkungan, kita pasti boleh melakukannya sekali lagi,” katanya.
Tengku Zafrul mengakui 2020 adalah tahun yang sukar, dengan suntikan fiskal sebanyak RM55 bilion oleh kerajaan di bawah pakej rangsangan tahun lalu untuk membantu meringankan beban mereka yang berada dalam golongan berpendapatan rendah dan terkesan, dengan RM18 bilion disalurkan sebagai Bantuan Prihatin Nasional, melebihi RM4.74 bilion Bantuan Sara Hidup yang diagihkan pada tahun 2020.
“Saya juga ingin menekankan polisi adalah mengenai pertukaran, dan tentang usaha memberikan manfaat dengan sumber yang ada.
“Kita harus mengakui bahawa setiap negara mempunyai dinamik dan ciri sosio-ekonomi tersendiri, memerlukan penyelesaian yang unik dan tersendiri,” katanya lagi.
Tambahnya, salah satu sebab Malaysia berjaya mengatasi kejutan COVID-19 adalah kerana kepelbagaian ekonomi. Pada tahun 2020, katanya pertumbuhan di sektor pembuatan dan eksport utama seperti peralatan perubatan serta elektrik dan elektronik (E&E) membantu mengurangkan impak sektor perkhidmatan, terutamanya ketika sempadan antarabangsa masih ditutup.
“Dari Januari hingga September 2020, Malaysia mencatatkan pelaburan bernilai RM109.8 bilion yang terdiri daripada pelaburan langsung asing bernilai RM42.6 bilion. Kerajaan tetap fokus pada pelaburan berkualiti tinggi yang dapat diterjemahkan ke dalam pertukaran ilmu, pekerjaan bergaji tinggi dan pembangunan yang lebih mampan untuk Malaysia, ”katanya.
Namun, masih ada sektor ekonomi Malaysia yang masih belum dapat dimanfaatkan, termasuk sektor pertanian yang boleh dinaik taraf menerusi teknologi dan kepelbagaian tanaman.
“Kita belum memaksimakan kepakaran dalam teknologi hijau, seperti penghasilan panel solar dan bangunan hijau. Kita mempunyai keupayaan untuk menjadi pemain utama dalam kewangan Islam global dan pasaran halal global yang bernilai AS$1.4 trilion, ”katanya.
Ketika negara terus dipacu ke arah penghasilan dan perkhidmatan bernilai tinggi, Tengku Zafrul menekankan kepentingan untuk memanfaatkan krisis dan melakukan penambahbaikan struktur yang diperlukan.
“Kita tidak boleh mensia-siakan masa ketika krisis, dan harus mempersiapkan diri kita untuk memastikan kita mampu bertahan biarpun pada waktu yang sukar dijangka,” tambahnya.
Author: admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *