Pemimpin politik Sabah setuju Darurat

KOTA KINABALU, 12 Jan – Darurat semasa wabak Covid19 adalah langkah untuk memastikan jentera kerajaan dapat menjalankan tugasnya dan pada masa yang sama memaksa gencatan senjata politik supaya para pemimpin mengutamakan rakyat, kata pemimpin kerajaan negeri Sabah hari ini.

Timbalan Ketua Menteri Sabah Datuk Seri Jeffrey Kitingan mengatakan bahawa langkah itu perlu untuk menstabilkan kerajaan persekutuan dalam keadaan yang tidak menentu seperti sekarang.

“Jangan semua berpolitik pada saat ini, kita perlu untuk menstabilkan keadaan memandangkan situasi Covid yang semakin meningkat,” kata presiden Parti Solidariti Tanah Airku.

Kitingan, yang dirinya dijangkiti Covid-19 dan kini dirawat di sini, mengatakan bahawa wabak itu adalah masalah sebenar yang memerlukan perhatian penuh pemimpin negara.

Menteri pertanian dan perikanan negeri juga mengatakan bahawa keadaan darurat setidak-tidaknya akan ‘merehatkan’ orang-orang politik dan memberi sedikit ketenangan kepada kerajaan.

“Mereka selalu mengancam untuk meninggalkan pakatan kerajaan, ini mengancam keadaan semasa. Setiap hari ada berita seperti itu, bagaimana kita dapat melayani rakyat dan menjaga keutamaan kini iaitu wabak covid19? ” katanya ketika dihubungi.

Kitingan bersetuju bahawa pergolakan kuasa di peringkat nasional perlu diselesaikan segera, dan mengatakan bahawa perdana menteri telah memberi komitmen untuk memerangi wabak hingga habis.

“Saya, sebagai individu, setuju bahawa kita harus mengadakan pilihan raya untuk menyelesaikan semua pergelutan kuasa ini. Tetapi kita tidak dapat memilikinya sekarang sehingga keadaan terkawal. Pada bulan Ogos, kita akan lihat apa yang akan terjadi, “katanya, sambil menambah bahawa kerajaan pakatan negeri Gabungan Rakyat Sabah (GRS) tidak menghadapi masalah perpecahan yang sama seperti di semenanjung.

Timbalan Pengerusi Negeri Sabah Parti Pribumi Bersatu Malaysia, Datuk Seri Masidi Manjun berkata bahawa ia adalah keputusan yang baik memandangkan penjagaan kesihatan negara berada pada titik permulaan.

“Dengan mempertimbangkan situasi yang mengerikan yang sedang kita hadapi kini, dalam memerangi ancaman pandemik, perdana menteri mungkin tidak punyai pilihan. Dengan perisytiharan Darurat, seluruh jentera kerajaan kini dapat dimanfaatkan untuk memerangi ancaman itu, ”katanya.

Beliau mengatakan bahawa dengan adanya darurat, para pemimpin kerajaan sekarang dapat fokus memerangi virus tersebut daripada menghabiskan dan membuang banyak waktu untuk memerangi musuh politik mereka.

“Sebenarnya, saya sangat berharap para pemimpin dari kedua-dua belah pihak yang bercakaran akan menggunakan gencatan senjata politik ini untuk mencari jalan bersama untuk bekerjasama di masa depan untuk kemajuan negara ini. Banyak yang dipertaruhkan, begitu sedikit masa untuk menyelesaikannya. Negara kita tidak mempunyai kemewahan masa untuk menunggu dan maju seperti beberapa negara jiran kita, “katanya.

Begitu juga, Pengerusi Umno Sabah, Datuk Bung Moktar Radin, yang juga timbalan pengerusi negeri, menyokong langkah itu, dan bersetuju bahawa pada akhirnya, ia mengutamakan kepentingan rakyat.

“Bagi saya, selama ini baik untuk rakyat, kami akan mengikuti dan menyokong. Lebih-lebih lagi ia titah dari Agong, tokoh yang paling dihormati di Malaysia. Jadi bagi saya, saya tidak mahu mengatakan banyak, selagi ia baik untuk rakyat, kita akan menyokongnya, “katanya.

Bung mengakui bahawa tempoh Darurat hingga Ogos meletakkan dua kawasan di Sabah tidak menguntungkan kerana mereka tidak mempunyai wakil rakyat.

“Sayang sekali, tetapi kesihatan dan keselamatan rakyat di sana lebih utama. Saya harap kerajaan negeri atau persekutuan mempertimbangkan bagaimana melayani kedua-dua kawasan tersebut tanpa wakil mereka sementara kita menunggu pilihan raya kecil atau PRU15 diadakan, ”katanya.

Kawasan Parlimen Batu Sapi dan DUN Bugaya kini tanpa wakil rakyat berikutan kematian mereka: Datuk Liew Vui Keong pada 2 Oktober dan Datin Manis Muka masing-masing pada 17 November.

Pilihan raya kecil ditangguhkan semasa keadaan darurat.

Hari ini, Muhyiddin mengatakan bahawa dia meminta keadaan darurat untuk seluruh negara yang pada dasarnya akan menangguhkan setiap sesi dan pemilihan parlimen, tetapi sama sekali tidak berada di bawah pemerintahan tentera.

Beliau mengatakan bahawa pilihan raya akan diadakan sebaik sahaja wabak itu berakhir dan selamat untuk melakukannya.

Author: admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *