Jangan politikkan darurat

KUALA LUMPUR (26 Jan): Pengisytiharan Darurat untuk mengekang pandemik Covid-19 tidak boleh dipolitikkan, dan konteks kepentingannya harus difahami, kata Menteri Kanan (Kluster Keselamatan) Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob.

Beliau mengatakan bahawa pengisytiharan itu adalah untuk memudahkan dan memperkuat semua tindakan kerajaan dalam mengendalikan penyebaran virus dengan memperkenalkan peraturan baru tanpa perlu melalui proses perundangan di Parlimen, yang memerlukan masa.

“Ketika kita mengisytiharkan darurat, kita dapat mengguna pakai undang-undang di bawah Ordinan Darurat untuk meningkatkan kompaun. Contohnya, denda boleh dikenakan ke atas syarikat yang melanggar peraturan, dan perkara tersebut sedang dikaji oleh Pejabat Peguam Negara (AGC).

“Undang-undang ini juga bertujuan untuk mencegah terulangnya kesalahan. Sekiranya jumlah denda dinaikkan, mungkin individu atau syarikat akan takut untuk mengulangi kesalahan yang sama, ”katanya dalam wawancara eksklusif dengan Bernama baru-baru ini.

Pada 12 Januari, Istana Negara, dalam satu kenyataan, mengumumkan bahawa Yang di-Pertuan Agong Al-Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah bersetuju dengan Pengisytiharan Darurat, yang akan dilaksanakan di seluruh negara hingga 1 Ogos, sebagai langkah proaktif untuk membendung wabak Covid-19 di negara ini.

Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin, dalam sebuah ucapan khas sempena pengisytiharan darurat pada hari yang sama, menjelaskan bahawa Kabinet telah menasihati Baginda untuk mengeluarkan perisytiharan darurat untuk seluruh negara sesuai dengan Artikel 150 (1) Perlembagaan Persekutuan, berkuat kuasa dari 11 Jan hingga 1 Ogos 2021.

Artikel 150 (1), antara lain, memperuntukkan bahawa Yang di-Pertuan Agong dapat menyatakan keadaan darurat jika dia merasa puas bahawa keadaan darurat yang parah terjadi akan menyebabkan keselamatan atau kehidupan ekonomi atau ketenteraman awam di seluruh negara terancam.

Kerajaan akan terus berfungsi seperti biasa di peringkat persekutuan dan negeri sepanjang tempoh pelaksanaan darurat, bahkan jentera pentadbiran kerajaan persekutuan dan negeri tidak akan terganggu oleh deklarasi tersebut.

Ismail Sabri mengatakan bahawa penyusunan draf ordinan oleh AGC berjalan lancar dan dijangka akan diumumkan dalam waktu terdekat.

Setelah diumumkan, pelaksanaan peraturan itu adalah muktamad dan segera. “Peguam Negara akan menyusun proposal [undang-undang] dan mengemukakannya kepada Majlis Keselamatan Nasional (sesi khas).

Sekiranya peraturan itu dipersetujui, ia akan disampaikan kepada Yang di-Pertuan Agong. Setelah disetujui oleh Raja, itu akan menjadi undang-undang, ”katanya, menjelaskan tentang proses draf ordinan.

Ordinan ini membolehkan Akta Pencegahan dan Pengawalan Penyakit Berjangkit 1988 (Akta 342) dipinda untuk meningkatkan keberkesanannya termasuk peningkatan hukuman bagi sesiapa yang melanggar undang-undang dan peraturan yang relevan, dan hanya berkuatkuasa dalam tempoh darurat sahaja.

Ismail Sabri berkata AGC juga sedang mengkaji pelaksanaan undang-undang di bawah Akta Perumahan dan Kemudahan Minimum Pekerja 1990 (Akta 446) yang bertujuan untuk menyediakan tempat tinggal kepada pekerja asing sesuai dengan spesifikasi tertentu.

“Banyak kes Covid-19 dilaporkan berlaku di kalangan pekerja kilang kerana masalah tempat tinggal mereka yang sesak dan mudah dijangkiti.

Syarikat mahukan keuntungan besar tetapi kebajikan pekerja tidak dititikberatkan. “Di bawah peraturan ini, kami mungkin akan mengeluarkan syarat atau arahan untuk menyediakan perumahan yang selesa dan tindakan akan diambil jika mereka (majikan) gagal melakukannya,” katanya.

Saat ini, sebagai langkah untuk mengurangkan jangkitan Covid-19, kerajaan juga mewajibkan majikan untuk memastikan bahawa pekerja asing mereka menjalani ujian saringan Covid-19, mulai 1 Januari.

“Setakat ini, lebih daripada 100,000 pekerja asing di sektor pembuatan telah menjalani ujian saringan, dan Kementerian Sumber Manusia (KKM) mensasarkan 880,000 pekerja asing di sektor ini untuk menjalani ujian saringan,” katanya.

Ismail Sabri, yang juga ketua Jawatankuasa Kabinet untuk Pekerja Asing, sebelumnya dilaporkan mengatakan bahawa sijil penginapan akan menjadi prasyarat bagi majikan yang berhasrat untuk mengambil pekerja asing baru pada 1 Jul 2021.

Dia mengatakan bahawa sebelum majikan mengemukakan permohonan untuk membawa pekerja asing, majikan mesti mendapatkan sijil penginapan dari KKM untuk membolehkan Jabatan Imigresen mengeluarkan visa.

Author: admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *