Percubaan klinikal vaksin Covid19 bermula hari ini

PUTRAJAYA (27 Jan): Percubaan klinikal vaksin Covid-19 pertama di Malaysia bermula hari ini di sembilan hospital, yang melibatkan kira-kira 3,000 sukarelawan, kata Menteri Kesihatan Datuk Seri Dr Adham Baba.

Ujian klinikal Tahap 3 vaksin yang dikembangkan dan ditaja oleh Institut Biologi Perubatan China Akademi Sains Perubatan China (IMBCAMS) sedang dijalankan dengan tujuan untuk menilai keselamatan dan keberkesanannya terhadap jangkitan Covid-19.

Sembilan hospital yang mengambil bahagian dalam percubaan ini, yang dikoordinasikan oleh Institut Penyelidikan Klinikal (KKM) Kementerian Kesihatan, adalah Hospital Ampang, Hospital Umum Sarawak, Hospital Pulau Pinang, Hospital Seberang Jaya, Hospital Sultanah Bahiyah, Hospital Raja Permaisuri Bainun, Hospital Taiping, Hospital Sungai Buloh dan Hospital Sultan Abdul Halim.

“Ia akan melibatkan 3,000 sukarelawan Malaysia selama 13 bulan,” katanya dalam satu kenyataan sempena pelancaran percubaan klinikal yang diadakan hampir di kementerian hari ini.

Dr Adham mengatakan kajian klinikal adalah ujian vaksin SARS-CoV-2, menggunakan platform vaksin yang tidak aktif.

Dr Adham mengatakan Fasa 1 dan 2 percubaan klinikal melibatkan subjek di China dan penemuannya menunjukkan tindak balas imun yang signifikan terhadap antigen SARS-CoV-2.

“Ia juga tidak menunjukkan kesan sampingan yang serius, tidak melebihi 30% keseluruhan untuk tempoh 28 hari setelah imunisasi dilakukan,” katanya.

Katanya, inisiatif itu adalah kerjasama antara kerajaan Malaysia dan China melalui IMBCAMS dan mampu memainkan peranan dalam menghasilkan bukti saintifik dalam pengembangan vaksin Covid-19.

“Percubaan Fasa 3 ini bersejarah dan bermakna bagi Malaysia, khususnya dalam bidang perubatan. Di samping itu, IMBCAMS sangat berpuas hati dengan tahap dan kesediaan kemudahan kementerian di lapangan dari segi penyertaan dan pelaksanaan, ”katanya.

Dr Adham berkata percubaan itu mesti memenuhi piawaian antarabangsa, dasar kesihatan peraturan nasional, Amalan Pembuatan yang Baik (GMP), Amalan Klinikal yang Baik (GCP) dan Deklarasi Helsinki.

Ia juga akan dipantau oleh Badan Pengawas Farmaseutikal Nasional (NPRA) dan Jawatankuasa Kajian dan Etika Perubatan KKM, tambahnya.

Author: admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *