Penarafan terbaik antarabangsa, bukti pengurusan ekonomi di landasan tepat

KUALA LUMPUR (28 Jan): Penarafan Moody mengenai penarafan penerbit jangka panjang mata wang tempatan dan asing Malaysia di A3, dengan tinjauan yang stabil adalah bukti disiplin fiskal Kerajaan yang kuat dan prospek pertumbuhan jangka sederhana yang kukuh, walaupun masih dalam suasana melawan Covid- 19.

“Ini juga menunjukkan keyakinan Moody terhadap Malaysia di tengah-tengah penyesuaian penarafan kredit yang belum pernah terjadi sebelumnya (pandemik) di peringkat global, dengan Agensi Penarafan Kredit (CRA) mengambil lebih daripada 220 tindakan penarafan negatif sejak bermulanya wabak ini,” kata Menteri Kewangan Tengku Datuk Seri Zafrul Tengku Abdul Aziz.

Kerajaan tetap komited terhadap penggabungan jangka sederhana, dan juga memastikan kelangsungan fiskal di negara ini.

“Selama satu dekad terakhir, kami telah berjaya mengurangkan defisit fiskal dari 6.7% dari Produk Domestik Kasar (PDB) menjadi 3.4%. Melalui usaha mengutamakan semula perbelanjaan yang bijaksana, defisit fiskal Malaysia pada tahun 2020 dijangka menjadi antara yang terendah dalam kategori A, pencapaian luar biasa dalam persekitaran semasa yang sangat mencabar, ā€¯katanya dalam satu kenyataan di sini, hari ini.

Kerajaan berharap untuk mengurangkan sasaran defisit dari 6% daripada KDNK pada tahun 2020 menjadi 5.4% dari KDNK pada tahun 2021 menjadi rata-rata 4.5% dalam jangka masa sederhana, katanya.

“Ini akan dipandu oleh Kerangka Fiskal Jangka Sederhana kami dan perumusan Undang-Undang Tanggungjawab Fiskal – satu inisiatif reformasi utama – untuk meningkatkan kewaspadaan fiskal, tadbir urus dan ketelusan berdasarkan amalan terbaik global.”

Kedudukan kredit Malaysia tetap kukuh, disokong oleh kedudukan luaran yang berdaya tahan dan pasaran bon domestik yang maju.

Malaysia secara konsisten mencatat lebihan akaun semasa selama dua dekad yang lalu, dengan rizab antarabangsa yang mencukupi, aset luaran yang besar dipegang oleh bank dan syarikat, serta kedudukan luar mata wang asing bersih berjumlah RM1 trilion atau 71.8% daripada KDNK.

Bersama dengan kadar pertukaran yang fleksibel, ini menyokong kemampuan Malaysia untuk menahan kejutan luaran. Memperkukuh daya tahan luaran Malaysia adalah pasaran bon Kerajaan Dalam Negeri kami yang sangat cair dan mendalam, dengan permintaan yang baik untuk penerbitan yang berdikari.

Dari segi perantaraan kewangan, bank-bank Malaysia lebih kukuh hari ini kerana modal yang dibina selama bertahun-tahun dan amalan pengurusan risiko yang baik, menjadikan bank dalam kedudukan yang baik untuk menyokong aktiviti pinjaman dan ekonomi keseluruhan, kata Tengku Zafrul.

Moody menekankan kredibiliti dan keberkesanan kerangka institusi negara, terutamanya dalam pelaksanaan dasar ekonomi makro. Ini dibuktikan dengan pelaksanaan langkah-langkah dasar yang tersusun dan sistematik oleh 53 kementerian dan agensi sejak Mac 2020.

Pelaksanaannya juga telah dipantau dengan tekun, dengan kemas kini dikongsi setiap minggu oleh Badan Penyelarasan dan Pelaksanaan Rangsangan Ekonomi Antara Badan Nasional (LAKSANA) untuk meningkatkan ketelusan dalam perbelanjaan awam.

Komitmen Kerajaan terhadap pelaksanaan langkah-langkah dasar yang efektif juga direalisasikan oleh perumusan Belanjawan nasional terbesar di negara ini dengan kos RM322.5 bilion untuk tahun 2021, dan didorong lagi oleh Pakej Bantuan PERMAI RM15 bilion yang diumumkan baru-baru ini yang menyaksikan pengenalan langkah-langkah baru dan peningkatan inisiatif yang sama ada melalui peruntukan tambahan, pelaksanaan yang lebih cepat atau pengembangan skop. PERMAI juga bertujuan untuk merapatkan jurang antara pemberian bantuan segera kepada mereka yang terjejas oleh banjir dan Pergerakan Kawalan Perintah (PKP), dan pelaksanaan Belanjawan 2021 negara.

Melangkah ke hadapan, pemulihan ekonomi Malaysia akan didorong oleh keberkesanan sistem penjagaan kesihatan awamnya, yang telah diperkukuhkan lagi melalui Pakej Bantuan PERMAI.

Selain menguruskan COVID-19, yang telah membolehkan Malaysia mencapai nisbah kes kematian kurang dari 0.4%, atau dalam lingkungan 5% terendah di peringkat global, pemulihan ekonomi juga akan didorong oleh program vaksinasi nasional COVID-19 negara.

Program ini akan dimulai pada awal bulan Mac, program ini akan dilaksanakan secara bertahap dalam jangka waktu 12 hingga 18 bulan, dengan 80% penduduk atau hampir 27 juta orang diharapkan akan divaksin pada suku pertama 2022.

Meningkatkan permintaan luaran dari rakan dagang utama, bersama dengan ekonomi negara yang pelbagai dan projek infrastruktur yang ada dengan pengganda pertumbuhan tinggi, akan terus menyokong pertumbuhan dan daya tahan ekonomi. Ini membolehkan pertumbuhan KDNK sebenar Malaysia berada di antara 20% teratas di seluruh dunia antara 2015 dan 2019.

Kecekapan kerajaan dalam mendorong digitalisasi dan teknologi, bersama dengan insentif cukai dan pelaburan, juga ditetapkan untuk mempertahankan daya tarik Malaysia sebagai destinasi pilihan pelaburan, meningkatkan lagi prospek dan ketahanan ekonomi jangka panjang negara.

Selain itu, Rancangan Malaysia ke-12 akan menyediakan rangka tindakan untuk pertumbuhan lestari, yang bertujuan untuk memperkukuhkan sosio-ekonomi secara inklusif, dan kelestarian alam sekitar yang lebih baik.

“Kerajaan yakin bahawa asas ekonomi Malaysia yang kukuh, disiplin fiskal yang kuat dan langkah-langkah dasar yang tegas akan membantu kita bertindak balas secara strategik dan proaktif di bawah lingkungan COVID-19 yang mencabar ini, sambil meminimumkan kesan negatif ekonomi dari wabak itu, untuk meletakkan negara dengan betul di jalannya menuju pemulihan. ”

Sebagai kesimpulan, pandemik Covid-19 adalah krisis global yang pasti pada tahun 2020, menyebabkan kebanyakan kerajaan bergelut dengan krisis kesihatan awam dan ekonomi.

Menurut Dana Kewangan Antarabangsa (IMF), ekonomi global menguncup sebanyak 3.5% pada tahun 2020, sementara menghadapi anggaran kos AS $ 22 trilion dari tahun 2020 hingga 2025.

Sejauh ini, AS $ 12 trilion telah digunakan oleh kerajaan melalui pakej rangsangan ekonomi, dengan hutang awam global dianggarkan mencapai 100% daripada KDNK pada 2020.

Malaysia sendiri melaksanakan empat pakej rangsangan ekonomi komprehensif bernilai RM305 bilion, kira-kira 20% daripada KDNK pada tahun 2020.

Keempat-empat pakej rangsangan ekonomi yang diumumkan sepanjang tahun 2020 diharapkan dapat menyumbang hingga empat mata peratusan kepada KDNK 2020 negara, menetapkan negara kepada jalan pemulihannya, dan mensasarkan pertumbuhan 6.5% hingga 7.5% pada tahun 2021.

Ramalan pertumbuhan ini sejajar dengan unjuran oleh agensi seperti IMF dan Bank Dunia masing-masing pada 7% dan 6.7%.

Author: admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *