Deposit SSPN 2020 Mencecah RM1.99 Bilion, PTPTN Catat Rekod Baharu

KUALA LUMPUR 10 Feb. –  Perbadanan Tabung Pendidikan Tinggi Nasional (PTPTN) merekodkan sebanyak RM1.99 bilion bagi jumlah deposit Skim Simpanan Pendidikan Nasional (SSPN) tahun 2020.

Pencapaian cemerlang bagi tahun ketiga berturut-turut itu memecah rekod terdahulu dengan peningkatan sebanyak RM623.82 juta atau 45.58 peratus berbanding RM1.37 bilion pada tahun 2019.

Pengerusi PTPTN, Datuk Wan Saiful Wan Jan berkata, jumlah keseluruhan deposit SSPN terkumpul sehingga 31 Disember 2020 ialah RM7.88 bilion.

“Terimaan deposit berjumlah RM1.99 bilion bagi tahun 2020 ini merupakan 132.82 peratus berbanding sasaran tahun 2020 sebanyak RM1.5 bilion.

“Manakala bagi pembukaan akaun baharu SSPN pula, sebanyak 436,101 akaun telah dibuka pada tahun 2020 berbanding sasaran 400,000 akaun. Sejak diperkenalkan pada tahun 2004 hingga 31 Disember 2020, sebanyak 4.82 juta akaun SSPN telah dibuka.

“Selain itu, PTPTN juga telah memperbanyakkan saluran untuk transaksi online termasuk Direct Debit, e-Pay, FPX, JomPay, kios media, MOLPay, myPay dan PayQuik bagi memudahkan masyarakat menyimpan dalam SSPN,” katanya.

Menurut Wan Saiful, penggunaan sistem online perlu dilaksanakan bagi memastikan urusan pelanggan berjalan dengan cepat, mudah dan selamat terutamanya ketika situasi semasa pandemik COVID-19 yang melanda negara.

Beliau yang juga Ketua Penerangan Parti Pribumi Bersatu Malaysia (BERSATU), menambah,  pelbagai usaha perlu dilakukan bagi mengubah budaya masyarakat dalam bab menabung.

“Semasa saya mengambil alih sebagai Pengerusi pada tahun 2018, antara penekanan saya ialah untuk mengurangkan bebanan kewangan anak muda.

“Syukur kerana dalam masa tiga tahun saya di PTPTN, kita sudah berjaya meningkatkan jumlah deposit SSPN sebanyak hampir tiga kali ganda berbanding 2017 dan keuntungan juga meningkat setiap tahun.

“Pencapaian cemerlang ini adalah hasil dedikasi pegawai PTPTN di semua peringkat, dengan sokongan daripada seluruh Ahli Lembaga Pengurusan PTPTN,” katanya.

Tambah beliau, PTPTN juga akan teruskan usaha membudayakan penabungan supaya suatu hari nanti kebergantungan kepada hutang akan berkurangan.

“Saya mahu mengubah PTPTN agar ia dilihat sebagai agensi yang peranan utamanya adalah untuk menyediakan tabungan pendidikan, tetapi turut mempunyai kemudahan pinjaman bagi mereka yang memerlukan,” katanya.

Author: Sarah

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *