Digitalisasi menguatkan Dasar Perpaduan Negara

KUALA LUMPUR (16 Februari): Pelancaran Dasar Perpaduan Negara dianggap tepat pada masanya kerana negara kini dalam peralihan ke arah komuniti digital.

Menteri Komunikasi dan Multimedia Datuk Saifuddin Abdullah berkata masyarakat Malaysia yang berbilang kaum di mana dulu tinggal dalam komuniti fizikal, sama ada di kampung atau kawasan perumahan, dengan setiap masalah dapat ditangani dengan mudah bersama.

Sekarang, beliau mengatakan negara sedang menuju ke arah masyarakat digital dan menghadapi pelbagai cabaran kerana media sosial digunakan secara menyeluruh untuk mendapatkan semua jenis informasi.

“Komuniti digital adalah sesuatu yang baru dan sesetengah orang masih tidak begitu memahami bagaimana sesuatu berfungsi dalam komuniti. Sekiranya ada berita palsu, misalnya, berita itu akan tular 1,000 kali lebih cepat di komuniti digital daripada di komuniti fizikal.

“Ini adalah cabaran untuk perpaduan (dalam komuniti digital) kerana jika ada yang berlaku dan menjadi viral, kesannya boleh berubah dari yang buruk ke yang lebih teruk … saya rasa masa (untuk pelancaran Dasar Perpaduan Negara) adalah tepat dan benar-benar relevan, ”katanya kepada Bernama, sebagai tindak balas terhadap pelancaran dasar oleh Tan Sri Muhyiddin Yassin semalam.

Dalam ucapannya pada pelancaran itu, Perdana Menteri mengatakan bahawa dasar yang berdasarkan konsep “Perpaduan dalam Kepelbagaian” menggariskan usaha berterusan untuk memperkuat dan memelihara perpaduan rakyat.

Tiga objektif utama dasar tersebut adalah untuk memperkukuhkan perpaduan dan integrasi nasional berdasarkan Perlembagaan Persekutuan dan Rukun Negara (Falsafah Nasional); membentuk jati diri nasional yang mempunyai perwatakan, patriotisme, sikap prihatin, toleransi, saling menghormati dan bertanggungjawab, serta melahirkan rakyat Malaysia yang menghargai dan memupuk perpaduan.

Saifuddin berkata, rancangan tindakan dasar itu sangat komprehensif dan semua pihak diminta untuk meningkatkan usaha untuk meningkatkan penghargaan masyarakat terhadap penyatuan.

“Saya setuju dengan istilah‘ toleransi ’yang digunakan dalam polisi ini, tetapi kita harus melihat konsep lain seperti ‘suka’. ‘Toleransi agak pasif, tetapi‘ suka ’lebih aktif. Sudah tentu, apa yang tertulis dalam dasar sudah digilap  dan dipilih dengan baik, tetapi pemahaman kita mesti melebihi dari kata-kata, ”katanya.

Saifuddin juga mengatakan sukan perlu diberi penekanan yang kuat dalam rancangan tindakan dasar itu, kerana majoriti masyarakat di negara ini menyukai sukan.

“Sukan harus diberi keutamaan yang lebih tinggi … di mana lagi anda dapat mencari orang berbilang kaum berhenti untuk menonton perlawanan yang melibatkan pasukan bola sepak atau badminton negara, bukan hanya memakai jersi tetapi juga mengibarkan bendera. Ini membuktikan bahawa sukan menyatukan kita semua, ”katanya.

Katanya, mendiang Prof Emeritus Tan Sri Dr Khoo Kay Kim pernah membuktikan bahawa sukan benar-benar dapat menyatukan masyarakat, ketika dia menjadi penulis di ruangan sukan sebuah akhbar tempatan untuk mempromosikan tabiat membaca di kalangan orang ramai.

“Dia adalah satu-satunya ahli akademik yang menulis di ruangan sukan dan saya ingin sekali untuk bertanya mengapa dan dia mengatakan bahawa dia sangat percaya bahawa sukan dimaksudkan untuk perpaduan,” kata menteri itu.

Saifuddin berkata, semua agensi di bawah kementeriannya harus memperkuat platform media sosial masing-masing dan memasukkan mesej perpaduan nasional dalam kandungannya.

“Generasi hari ini tidak hanya menonton televisyen, tetapi mereka masih mendapat semua maklumat yang mereka mahukan dari media sosial,” katanya.

Author: admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *