Perikatan Nasional adalah tawaran baru bagi Malaysia

KUALA LUMPUR (13 Mac): Perikatan Nasional (PN) menawarkan perjanjian baru kepada rakyat dengan kepercayaan bahawa ia adalah gabungan politik yang akan membawa aspirasi negara untuk generasi yang akan datang, kata Pengerusi PN, Tan Sri Muhyiddin Yassin.

Muhyiddin, yang juga perdana menteri, mengatakan PN mahu mentadbir Malaysia dengan lebih cekap, berkesan dan kompeten dan juga mempunyai aspirasi tinggi untuk memelihara perpaduan antara pelbagai kaum dan agama.

“Perikatan Nasional menawarkan perjanjian baru kepada semua rakyat Malaysia dan kami berada di sini untuk jangka panjang. Kami ingin terus merasakan denyut nadi rakyat dan memenuhi keperluan mereka dengan prihatin.

“Kami komited untuk mentadbir negara ini dengan integriti demi menjaga kesejahteraan semua rakyat,” katanya ketika merasmikan persidangan perwakilan nasional Gerakan ke-49 di sini hari ini.

Penasihat Gerakan Datuk Seri Mah Siew Keong, presiden Gerakan Datuk Dr Dominic Lau Hoe Chai dan timbalan presiden Oh Tong Keong adalah antara yang hadir secara langsung pada majlis perasmian di Dewan Wawasan Tun Dr Lim Keng Yaik dari Menara PGRM.

Muhyiddin mengatakan tekad PN untuk memenuhi aspirasi rakyat untuk Malaysia yang lebih baik, ditambah dengan solidariti dan kesatuan parti komponen gabungan itu, akan menjadikan PN sebagai pilihan utama rakyat.

Beliau berkata PN, yang terdiri daripada Parti Pribumi Bersatu Malaysia (Bersatu), PAS, Parti Solidariti Tanah Airku (STAR), Parti Progresif Sabah (SAPP) dan Gerakan, dapat meningkatkan lagi sokongannya di kalangan rakyat dengan menunaikan semua janji dan komitmennya.

PN memainkan peranan penting untuk mewujudkan kestabilan politik dan menjaga keharmonian antara pelbagai kaum dalam masyarakat yang kompleks, selain menegakkan prinsip pemerintahan yang baik dan kedaulatan undang-undang, kata Muhyiddin, yang merupakan presiden Bersatu.

Muhyiddin mengatakan bahawa sebagai gabungan, PN sentiasa bersedia menghadapi pilihan raya umum.

“Selain menyiapkan jentera yang kuat kami di setiap peringkat, kami juga harus memperkuat persiapan dengan belajar dari pengalaman masa lalu kami. Kita mesti mendapat kepercayaan rakyat, bahawa kita adalah kerajaan yang prihatin sepanjang masa, ”katanya.

Mengenai Gerakan, yang bergabung dengan PN pada 11 Februari lalu untuk menjadi anggota terbarunya, Muhyiddin mengatakan kemasukan Gerakan akan memperkuat PN sebagai gabungan yang mewakili pelbagai bangsa, agama dan kawasan di negara ini.

“Dengan komitmen, keteguhan dan semangat persahabatan yang ada di antara parti komponen, saya yakin bahawa semua usaha murni Perikatan Nasional akan dapat direalisasikan melalui mandat rakyat dalam pilihan raya. Kami akan menang bersama sebagai satu gabungan yang kuat. Insya Allah. Insya-Allah, ”tambahnya.

“Saya percaya bahawa Gerakan, dengan sejarah dan pengalaman luas dalam politik sejak penubuhannya pada tahun 1968, dapat menjadi komponen penting dalam PN,” katanya.

“Ini adalah prinsip-prinsip dasar penubuhan Perikatan Nasional. Oleh itu, mari kita merapatkan barisan dan memperkuatkan kerja kita hingga ke peringkat akar umbi untuk menyusun formula terbaik untuk memastikan kestabilan politik untuk negara dan kemakmuran bagi rakyat.

“Kita harus terus bersatu di semua peringkat untuk berjaya sebagai satu pasukan. Apabila kita bersatu dan mencapai kestabilan politik yang mantap, semua inisiatif untuk menghidupkan dan mengembangkan ekonomi negara dapat dilaksanakan dengan lebih mudah, “tambahnya.

Author: admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *