Malaysia di tangga ke 2 dalam arus perhubungan perniagaan global

KUALA LUMPUR, 3 Dis – Malaysia berada di kedudukan kedua di antara negara-negara Asia Pasifik dan ke-16 dari 169 negara untuk hubungan global berdasarkan aliran perdagangan, modal, maklumat dan ekspatriat, menurut DHL Global Connectedness Index (GCI) 2020.

Negara ini juga diposisikan dengan Kemboja, Singapura, Vietnam dan Belanda sebagai antara prestasi terunggul yang telah mencapai prestasi yang lebih tinggi dari segi arus antarabangsa berdasarkan kekuatan ekonomi, ukuran dan lokasi.

“Malaysia kuat dalam memberikan kualiti yang hebat dengan pertumbuhan 20 hingga 30 peratus terutama didorong oleh e-dagang dan prospek diharapkan sama positif sambil menjadi salah satu negara yang berkembang pesat,” kata ketua pegawai eksekutif DHL Express John Pearson pada sidang media maya hari ini.

Laporan itu mengatakan bahawa Malaysia mendahului rakan-rakan lain dari segi kekuatan hubungan globalnya yang melebihi jangkaan dari segi perhubungan dan luasnya.

Ia juga mengatakan bahawa negara-negara Asia Tenggara mendapat keuntungan dari hubungan dengan rangkaian rantaian bekalan Asia yang lebih luas serta inisiatif dasar Asean yang mempromosikan integrasi ekonomi serantau.

Di peringkat global, ia mengatakan ramalan semasa menunjukkan bahawa indeks akan jatuh dengan ketara pada tahun 2020 disebabkan oleh kesan Covid-19 terhadap masyarakat seperti sempadan tertutup, larangan perjalanan dan syarikat penerbangan penumpang yang tidak beroperasi sejak tahun 2019.

“Walaupun begitu, wabak ini tidak mungkin menyebabkan hubungan keseluruhan dunia berada di paras terendah walaupun dalam keadaan semasa krisis kewangan global 2008 dan 2009.

“Aliran perdagangan dan modal mulai pulih dan aliran data antarabangsa melonjak selama penyebaran wabak ini ketika komunikasi secara langsung masuk ke dunia dalam talian, meningkatkan lalu lintas internet antarabangsa, panggilan telefon dan e-dagang,” tambahnya.

Dalam satu kenyataan yang berasingan, Pengarah Urusan DHL Express Malaysia dan Brunei Julian Neo mengatakan bahawa Malaysia telah mendapat keuntungan dari globalisasi yang meningkatkan daya saing ekonomi dan meletakkan negara ini sebagai tapak pembuatan utama untuk jenama global.

“Walaupun pandemik telah membatasi pergerakan dan mempengaruhi perniagaan, itu juga membawa banyak peluang dan membuka pintu baru untuk perdagangan rentas sempadan,” tambahnya. – Bernama

Author: admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *