Negara sebagai destinasi pelancongan utama dunia – DPN 2020-2030

KUALA LUMPUR, 23 Dis – Dasar Pelancongan Nasional (DPN) 2020-2030 yang dilancarkan oleh Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin hari ini bertujuan untuk memulihkan dan melestarikan industri pelancongan negara untuk sekali lagi menjadikan Malaysia sebagai destinasi pilihan bagi pengunjung global.

Muhyiddin mengatakan ini dapat dicapai melalui pendekatan utama yang meliputi peningkatan daya saing, pembangunan sektor pelancongan yang lestari dan inklusif, serta bersiap sedia bencana di masa depan.

“Kaedah ini akan dilaksanakan melalui enam teras strategi utama, iaitu transformasi kerajaan, mewujudkan zon pelaburan pelancongan inklusif dan memperhebatkan pendigitalan pelancongan, memperkayakan pengalaman dan kepuasan pelancong, memperkuatkan komitmen terhadap pelancongan lestari, dan meningkatkan kapasiti modal insan dalam semua subsektor pelancongan, ”katanya semasa pelancaran yang dilakukan dalam talian pagi ini.

Muhyiddin mengatakan dengan kerajaan menyedari bahawa Malaysia memerlukan arah yang dinamik dan strategik untuk menghidupkan kembali industri pelancongan, pembangunan berdasarkan teknologi digital sangat penting untuk memastikan objektif tercapai.

“Kemajuan teknologi dapat memperkuatkan jaringan antara industri dan membuka jalan bagi sub-sektor inovatif baru dalam industri pelancongan yang akan menciptakan peluang bisnis dan pekerjaan.

“Oleh itu pelaburan pelancongan berasaskan teknologi mesti diteliti dan digalakkan,” katanya.

Muhyiddin mengatakan melalui DPN 2020-2030, Malaysia akan mewujudkan Zon Pelaburan Pelancongan Khas untuk projek pelancongan untuk meningkatkan kerjasama awam-swasta dan menarik lebih banyak pelabur tempatan dan antarabangsa.

“Sasaran kita adalah untuk menjadikan Malaysia sebagai‘ ​​Destinasi Ekopelancongan Top of Mind of World ’. Saya percaya bahawa kelestarian sumber dapat mendorong pertumbuhan ekonomi baru dan mewujudkan peluang pekerjaan, ”katanya sambil menambah bahawa kerajaan juga komited untuk menyeimbangkan pembangunan, pemeliharaan dan pemuliharaan harta negara, termasuk alam sekitar, budaya dan warisan.

Beliau berkata, kelebihan DPN 2020-2030 adalah sebahagian daripada komitmen Malaysia terhadap pelancongan lestari dan bertanggungjawab selaras dengan Matlamat Pembangunan Lestari Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (UNSDG).

Muhyiddin menambah bahawa strategi dalam DPN 2020-2030 akan mendapat sokongan dan kerjasama penuh dari semua pihak, terutama pemain industri, organisasi bukan kerajaan, sektor swasta dan pihak berkepentingan yang berkaitan.

Pelancaran maya itu turut disertai oleh Menteri Pelancongan, Kesenian dan Kebudayaan, Datuk Seri Nancy Shukri, yang menyatakan bahawa tujuan dasar tersebut adalah untuk menjadikan Malaysia sebagai pilihan pelancongan utama dunia.

Author: admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *