PNB umum dividen ASB 4.25 sen

KUALA LUMPUR, 23 Dis – Permodalan Nasional Bhd (PNB) telah mengumumkan pembayaran agihan pendapatan sebanyak 4.25 sen per unit untuk dana unit amanah utamanya, Amanah Saham Bumiputera (ASB) untuk tahun kewangan berakhir 31 Disember 2020 (TK20).

Pembayaran terdiri daripada pengagihan pendapatan 3.50 sen seunit, serta pembayaran bonus 0.75 sen.

Ia juga akan merangkumi pembayaran “ehsan” tambahan sebanyak 0.75 sen seunit untuk 30.000 unit ASB pertama yang dipegang oleh setiap pemegang saham, bersempena dengan ulang tahun ke-30 ASB.

Pengerusi Tan Sri Dr Zeti Akhtar Aziz berkata, prestasi ASB tetap kompetitif berbanding instrumen pelaburan berisiko rendah yang lain, dan terus menjadi pilihan yang baik untuk individu yang mempunyai profil berisiko rendah dan jangka masa pelaburan jangka panjang.

“Selama bertahun-tahun, pengagihan pendapatan ASB secara konsisten tetap kompetitif walaupun prestasi negatif FBM KLCI dalam lima tahun terakhir dari enam tahun kebelakangan ini,” katanya setelah mengumumkan pengagihan pendapatan ASB untuk TK20 hampir hari ini.

Pengagihan pendapatan ASB melibatkan jumlah pembayaran sebanyak RM7.6 bilion, yang akan memberi manfaat kepada 10.2 juta pemegang unit yang memiliki 173.2 bilion unit.

Sejak ditubuhkan pada tahun 1990, jumlah pengagihan pendapatan dan pembayaran bonus terkumpul untuk ASB berjumlah RM159.6 bilion.

Zeti berkata PNB telah mempelbagaikan pelaburan ASB dengan bijak ke kelas aset lain dan pasaran global untuk memastikan bahawa dana tersebut akan terus memiliki kemampuan untuk memberikan pulangan lestari jangka panjang.

Pelaburan ASB dalam ekuiti awam antarabangsa telah meningkat kepada 5.9 peratus pada November 2020 dari 3.6 peratus pada tahun 2019, sementara pendedahan dan pelaburan antarabangsa ASB ke kelas aset lain – seperti pendapatan tetap – telah meningkat kepada 16 peratus daripada 10 peratus pada tahun 2019 2019.

“Melangkah ke hadapan, PNB akan terus fokus pada strategi pelaburan jangka panjang.

“Dengan kata lain, kita tidak akan terganggu oleh turun naik jangka pendek, dan itu (strategi pelaburan) akan didasarkan pada penilaian asas kita sambil mengharungi cabaran jangka pendek hingga sederhana untuk memberi pulangan yang berkelanjutan untuk para pemegang unit, ‚ÄĚkata Zeti.

Dalam setahun yang dipengaruhi oleh Covid-19, jumlah aset PNB di bawah pengurusan meningkat kepada RM320.5 bilion pada November 2020, mencerminkan kenaikan 2.7 peratus berbanding tahun sebelumnya.

Sementara itu, jumlah unit yang ada untuk 15 dana meningkat sebanyak 3.4 peratus menjadi 263.2 bilion unit, dengan lebih dari 200.000 akaun baru didaftarkan untuk tahun ini, menjadikan jumlah keseluruhan akaun menjadi 14.5 juta, dengan 12.2 juta pemegang akaun unik.

Presiden dan ketua eksekutif kumpulan PNB, Ahmad Zulqarnain Onn berkata, pengurus dana itu terus membuat kemajuan yang baik dalam kepelbagaian portfolio, menyusun semula strategi secara strategik dari segi geografi dan kelas aset untuk mencapai matlamat pelaburannya.

Untuk TK20, rating global PNB telah meningkat kepada 11.9 peratus daripada 8.1 peratus pada tahun 2019, dengan sumbangan pendapatan yang lebih besar dari aset pelaburan globalnya.

Urus niaga ASB telah ditangguhkan buat sementara waktu dari 22 Disember 2020 hingga 3 Jan 2021 untuk memudahkan pengiraan pengagihan pendapatan. – Bernama

Author: admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *