Bahas isu kartel daging haram di parlimen

KUALA LUMPUR (29 Dis): Isu kartel daging haram akan dibahaskan di Dewan Negara mengikut Peraturan 17 (1) dengan pencadang untuk membahaskan perkara itu tidak lebih dari 30 minit dan masa yang sama untuk diberikan kepada kerajaan untuk menjawabnya, kata Presiden Dewan Negara Tan Sri Dr Rais Yatim.

Agar perkara itu dipertimbangkan oleh Dewan, katanya, sebagai Speaker Dewan Negara, dia harus berpuas hati bahawa perkara yang dibangkitkan memenuhi tiga syarat, iaitu perkara itu khusus, kepentingan awam dan mendesak.

“Saya telah mengkaji masalah ini. Pertama, betul, masalahnya spesifik, kedua, adalah kepentingan umum dan memerlukan tindakan segera, serta pengawasan dan pemahaman masyarakat.

“Oleh itu, saya membenarkan usul ini diperdebatkan,” tambahnya.

Sebelumnya, Senator Asmak Husin mengusulkan usul kartel daging haram kerana salah menggunakan logo Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (Jakim) dengan tujuan untuk menipu sesuai dengan Artikel 17 Peraturan Dewan.

“Saya rasa usul ini melibatkan kepentingan umum kerana ia merupakan sumber protein bagi umat Islam yang merupakan majoriti warganegara Malaysia. Bagi masyarakat Islam, makanan halal, haram, shubhah boleh mempengaruhi keperihatinan agama, perkembangan fizikal dan kehidupan mereka.

“Ini juga melibatkan nama baik kerajaan, terutama Jakim, sebagai penerbit logo halal, yang mana produk tersebut dipercayai halal, bukan hanya oleh rakyat Malaysia tetapi masyarakat antarabangsa,” katanya.

Asmak berkata, orang-orang juga menjadi takut dan marah terhadap kes tersebut kerana sehingga hari ini, beberapa jenama yang masih digunakan oleh mereka dikatakan terlibat dalam kes ini.

Penyiasatan mengenai perkara itu telah dilakukan selama kira-kira sebulan dan masyarakat ingin kerajaan memberikan senarai jenama yang terlibat atau sekurang-kurangnya hasil laporan awal, tambahnya.

Author: admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *